Leren op verplaatsing

Op donderdag 6 oktober onderbraken we de lessen voor een leerrijke studiereis.

De leerlingen van het eerste jaar gingen op ontdekking in het archeologisch park van Aubechies. Via deze site vol reconstructies in Henegouwen konden onze eerstejaars een beeld vormen bij de tijd van 5000 jaar geleden. Elk huis stemt overeen met een belangrijke periode van de menselijke evolutie: van de prehistorie tot en met het Romeinse tijdperk.
In kleinere groepen kregen de leerlingen een rondleiding en mochten ze deelnemen aan een workshop. Een studiereis die aansluit bij geschiedenis, beeld en Frans.

Voor onze tweedejaars bestond het programma uit twee delen. Enerzijds konden ze in klasgroep het openluchtmuseum Atlantikwall Raversyde op een actieve manier ontdekken. Anderzijds maakten onze leerlingen, in kleinere groepjes, een uitgestippelde wandeling langs de Crystal Ship-kunstwerken in Oostende.

Op het programma van de vierdes stond een bezoek aan de stadsschouwburg NTGent met een boeiende rondleiding achter de schermen. Deze activiteit past in het kader van de lessen Nederlands waarin uitleg werd gegeven over het productieproces van een toneelstuk. Er was ook aandacht voor de historische betekenis van het gebouw en dit sloot perfect aan bij de lessen geschiedenis.

Vervolgens gingen alle leerlingen in kleine groepjes op stap in de kuip van Gent. Zij verkenden de historische kern en ontdekten veel mooie, nooit geziene plekjes aan de hand van een uitdagende zoektocht met zowel historische als aardrijkskundige vragen, maar ook doe-opdrachten en foto’s.

Onze derdes kregen een primeur: zij trokken immers naar Brugge voor twee dagen. Daar stond een interactief stadsspel in het historische centrum op de planning evenals een teambuilding en een quiz. Daarnaast bezochten zij het Groeningenmuseum en Spermalie. Ook een fietstocht naar Damme met bijhorend een zoektocht werd gesmaakt door alle leerlingen.

Laat dit aan je vrienden weten