Lockdown voor een leerling

De lockdown zoals het voor een leerling is … even op afstand thuis bij Ruben De Smedt (2L2)

Ondanks het perspectief van een mogelijke heropstart zitten tal van leerlingen nog thuis door de lockdown n.a.v. de coronapandemie. Online taken en live lesmomenten houden hen betrokken bij de school, maar hoe loopt het precies voor de jongeren thuis? We gingen even langs bij Ruben De Smedt van 2L2 voor een openhartig gesprek.

Dag Ruben, hoe ervaar je de lockdown eigenlijk?

“In het begin leek het best leuk zo thuis. Er was plots tijd voor tal van andere dingen, maar al snel begon ik de school en de vrienden te missen. Ik kijk dan ook zeker uit naar een nieuw begin op school. Zo ben ik momenteel wat jaloers op mijn broertje die onlangs weer van start ging in het 6de leerjaar.”

Op school zal het straks zeker anders geregeld zijn dan voorheen. Hoe kijk je daar tegenaan?

“Hoewel het noodzakelijk is, lijkt het mondmasker me wel een vreemd gegeven. Het geeft ergens de indruk dat je vies bent van alles om je heen. Laten we ook niet vergeten dat mimiek een grote rol speelt bij communicatie en dat gaat zo wat verloren. Maar die bescherming zal voor mij de pret van een mogelijke heropstart niet bederven.”

Hoe ziet een doorsnee weekdag er deze dagen voor jou nu uit?

“Ik hou eigenlijk telkens een strak schema aan, waar ik echt blij om ben. Zo begin ik telkens om 9 u. met het schoolwerk. Om 11 u. hou ik een kwartier pauze, waarbij ik een babbel heb met papa over wat ik al gedaan heb. Dan zet ik door tot 12.30 u., waarna ik een goed uur buiten geniet. Rond 13.15 u. eten we en in de namiddag staan er allerlei ontspanningsactiviteiten op het programma.”

Wat moeten we ons voorstellen bij je ontspanningsactiviteiten?

“5x per week ga ik een uur lopen, wat gemiddeld zo’n 40 km oplevert. Met de app Strava ga ik bovendien de uitdaging aan, om in competitie te gaan met de kameraden van de atletiekclub. Verder ben ik ook een fervente skater. Zo’n 2 uur per dag oefen ik tal van tricks. Zo heb ik er ondertussen enkele moeilijkere onder de knie gekregen. Een goed boek lezen behoort zeker ook tot mijn favoriete bezigheden. Spanning en avontuur zijn de genres die me kunnen bekoren. Elke dag verdiep ik me toch een half uur in wat lectuur. Daartoe verplichten m’n ouders me trouwens, maar zelf ben ik er ook echt voor gemotiveerd. Ik geloof er namelijk in dat het je taalgevoel aanscherpt. En als laatste volg ik in deze tijden ook graag de actualiteit. Zo maak ik ook wel dagelijks tijd voor de krant en het journaal.”

Dank je, Ruben, voor deze echte babbel, weliswaar van op veilige afstand. Veel goede moed verder gewenst en wie weet tot snel terug op school!

Ignace Dupon

Laat dit aan je vrienden weten